Inget nytt snabbtåg mellan Franska rivieran och Paris

Hem/Bjurfors Rivieran/Inget nytt snabbtåg mellan Franska rivieran och Paris

Inget nytt snabbtåg mellan Franska rivieran och Paris

Den nye budgetministern i den socialistiska regeringen, Jerome Cahuzac, säger att regeringen kommer att skrinlägga planerna på nya snabbtåg i Frankrike. Skälet är att inga pengar finns att finansiera dessa projekt. Det innebär att planerna på att bygga det förväntade snabbtåget mellan Paris och Rivieran läggs ned. Diskussionerna om snabbtåg började redan för 20 år sedan och började bli väldigt konkreta för några år sedan då man diskuterade var banan  skulle gå, antingen längs kusten eller i inlandet. Kuststräckan skulle bli dyrare men nå flera människor, medan inlandsidan skulle gå igenom vinodlingarna i Provence. Protesterna var starkast mot den senare sträckningen. Ingen ägare av vinodlingar ville ju ha ett snabbtåg i 300 km i timmen rusa genom vinrankorna.

Slutsatsen av det hela är att vi får fortsätta att åka i snigelfart till Marseille för att sedan från Marseille komma upp i höghastighet till Paris. Det går nog att leva med detta. Det tar ju trots allt idag bara fem timmar att åka den nästan 1000 km långa sträckan.

Men det var  synd att ingen politiker tänkte på finansieringen innan man lanserade alla preliminära studier över tågsträckor osv. Enligt en beräkning har staten redan kostat på 360 M Euros i olika konsultstudier för projektet—-

 

2012-07-15T07:51:34+00:00 15 juli 2012|0 kommentarer

Lämna en kommentar