Côte d’Azur eller Rivieran?

Hem/Bjurfors Rivieran/Côte d’Azur eller Rivieran?

Côte d’Azur eller Rivieran?

Stéphen Liégeard, 1800-talsförfattare, uppfann benämningen Côte d’Azur för att ersätta den tidigare benämningen Riviera som kanske lät alltför italienskt. Året var 1887 då han publicerade sin roman La Côte d’Azur som snart blev en stor framgång. Hur långt sträcker sig då la Côte d’Azur? Därom tvistar de lärde. I vardagstal brukar vi tänka på kustremsan mellan Menton och Mandelieu men Stephen Liégeard skrev faktiskt sin bok  under en vistelse i Hyeres, mellan St Tropez och Toulon.

2012-05-29T11:09:41+00:00 27 maj 2012|Tags: , , |1 kommentar

En kommentar

  1. K S BJORKMAN 8 juni, 2012 vid 04:14

    Hej Harald, ang Côte d’Azur:

    ”Il ne faut pas oublier que dans l’ouvrage de Stephen Liégeard, qui est la référence en la matière, les limites iraient du massif des Maures, incluant les îles de Lérins, en passant par Grasse et vont jusqu’à Menton.”
    ”Inspiré de sa «Côte d’Or», le préfet Stephen Liégeard a inventé le nom de la «Côte d’Azur»”
    Cordialement Saga

Lämna en kommentar